In de vorige Bezem heeft u kunnen lezen dat de werkgroep Geluid een plan heeft opgesteld voor het in kaart brengen van de geluidshinder in de wijk. Wij doen dat door zowel metingen uit voeren als door aan de inwoners te vragen om een vragenlijst in te vullen.
Dit plan is een vervolg op onze activiteiten die we hebben ondernomen om duidelijkheid te scheppen over de ernst van de geluidshinder met name als gevolg van het verkeer op de A12. Tot nu toe is dat niet gelukt. Om aan de onduidelijkheid een einde te maken is besloten tot een integraal geluidsonderzoek. Die duidelijkheid is zowel voor onze inwoners van belang als voor de verantwoordelijke overheden,de gemeente en Rijkswaterstaat.
Het onderzoek bestaat uit twee delen. Allereerst zullen er op 10 locaties gedurende een jaar in de wijk geluidsmetingen worden uitgevoerd. Dit plan is besproken met het RIVM. Daarnaast wordt een vragenlijstonderzoek gehouden onder alle inwoners van onze wijk. Deze vragenlijst is in samenwerking met de GGD-Utrecht opgesteld. Hierin wordt bewoners gevraagd aan te geven in welke mate men hinder ondervindt van het geluid. Het is de bedoeling om, op basis van de resultaten van het onderzoek, in samenspraak met bewoners en de overheid na te gaan welke mogelijkheden er zijn om de hinder voor de inwoners zoveel mogelijk te beperken.
Dit project is in veel opzichten bijzonder. Op de eerst plaats omdat het uitgevoerd wordt door burgers, en niet door wetenschappelijke onderzoeksbureaus. Op de tweede plaats omdat het onderzoek bestaat uit metingen in combinatie met hinderbeleving. Juist die combinatie geeft een veel genuanceerder en betrouwbaarder resultaat op dan alléén metingen of alléén een hinderonderzoek. Ook zal het onderzoek zoveel mogelijk samen met alle inwoners van de wijk worden uitgevoerd. Er wordt een aantal bijeenkomsten georganiseerd voor alle inwoners van de wijk om hen te betrekken bij de opzet en uitvoering van het project en samen met hen ook de resultaten te bespreken.
Het is de bedoeling dat we als vervolg op dit project een permanent steunpunt Geluid gaan inrichten, bemand door vrijwilligers. Dit steunpunt ondersteunt de inwoners bij vragen en geeft advies over te nemen maatregelen aan de woning om het geluid te beperken. Dit kan dan worden gecombineerd met onze activiteiten op het gebied van de woning-isolatie in de wijk. Op deze manier draagt het project ook bij aan de saamhorigheid en de samenwerking in de wijk.
Voor dit plan is een subsidie aangevraagd bij het Bunnik aan Zetfonds. De start van het onderzoek zal plaatsvinden nadat daarover duidelijkheid is verkregen.
Sinds november 2024 zijn er al twee geluidssensoren actief op één lokatie in de wijk. Deze zijn bedoeld als test om na te gaan welke sensor het beste resultaat oplevert en hoe deze moeten worden geplaatst